Επιστημονική Επιτροπή

Η Επιστημονική Επιτροπή του Ινστιτούτου αποτελείται από επαγγελματίες ψυχικής υγείας με πολυετή εμπειρία στις εφαρμογές της συστημικής σκέψης στο πεδίο της ψυχοθεραπείας και της εκπαίδευσης, τόσο σε ιδιωτικά όσο και σε δημόσια πλαίσια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Φρόσω Μουρελή

Ψυχίατρος, ομαδική αναλύτρια και οικογενειακή θεραπεύτρια

Η Φρόσω Μουρελή είναι ψυχίατρος, ομαδική αναλύτρια και οικογενειακή θεραπεύτρια. Σπούδασε νευρολογία και ψυχιατρική στο ΑΠΘ όπου και ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Νοσοκομείου St. George του Λονδίνου. Εκπαιδεύτηκε στην ομαδική ανάλυση στο Ινστιτούτο Ομαδικής Ανάλυσης του Λονδίνου. Από το 1984 εργάστηκε στο Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Δυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης, διηύθυνε το Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Βορειοδυτικού Τομέα, καθώς και τη Μονάδα Οικογενειακής Θεραπείας και Στήριξης ατόμων, ζευγαριών και οικογενειών με ψύχωση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Είναι ιδρυτικό μέλος της Συστημική Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, και μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Μετάλογος. Έχει δημοσιεύσει τη δουλειά της σε βιβλία και επιστημονικά περιοδικά και έχει παρουσιάσει σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Δημήτρης Μπάσογλου

Ψυχολόγος και οικογενειακός θεραπευτής

Ο Δημήτρης Μπάσογλου είναι ψυχολόγος, οικογενειακός θεραπευτής, συστημικός εκπαιδευτής και επόπτης. Σπούδασε ψυχολογία στο ΑΠΘ. Εκπαιδεύτηκε στη δυναμική των ομάδων με βάση την προσέγγιση του M. Lobrot, και κατόπιν στη συστημική οικογενειακή ψυχοθεραπεία στο Κέντρο Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας Θεσσαλονίκης, όπου και ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του ως Συστημικός Επόπτης. Είναι επίσης εκπαιδευτικός της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με πολυετή θητεία στο Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Εκεί δούλεψε με έφηβους, εκπαιδευτικούς και γονείς, εφαρμόζοντας στο πεδίο του σχολικού θεσμού συστημικά μοντέλα κατανόησης των προβλημάτων που προκύπτουν μεταξύ σχολείου και μαθητών. Για πολλά χρόνια εργάστηκε στο χώρο της ειδικής αγωγής ως εκπαιδευτικός αλλά και ως εκπαιδευτής εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Μετάλογος για 8 συνεχόμενες θητείες, και έχει θητεύσει δύο φορές στο διοικητικό συμβούλιο της Συστημικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος. Έχει κάνει εργαστήρια και ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια σχετικά με τη σύνδεση της συστημικής θεωρίας και οπτικής με την κλινική πράξη.

Κέλλη Πατρίκου

Ψυχολόγος και οικογενειακή θεραπεύτρια

Η Κέλλη Πατρίκου είναι ψυχολόγος και οικογενειακή θεραπεύτρια. Σπούδασε ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ειδικεύτηκε στη συστημική οικογενειακή θεραπεία στο Κέντρο Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας Θεσσαλονίκης και κατόπιν εκπαιδεύτηκε ως συστημική επόπτρια στο Ινστιτούτο Συστημικής Σκέψης και Ψυχοθεραπείας. Το ενδιαφέρον της στρέφεται σε συνεργατικές θεραπευτικές προσεγγίσεις, ως φυσική εξέλιξη της πολυετούς εργασιακής εμπειρίας της σε ομάδες αναστοχασμού στο Τμήμα Οικογενειακής Θεραπείας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, όπου εργάστηκε συστημικά από το 2003 έως το 2015. Το ενδιαφέρον της επικεντρώνεται κυρίως σε θέματα ιεραρχίας και εξουσίας στη θεραπευτική συνθήκη καθώς και στη θεωρία και πρακτική των διαλογικών προσεγγίσεων. Είναι ενεργό μέλος της Συστημικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος με συμμετοχή τόσο στο διοικητικό της συμβούλιο όσο και στη συντακτική επιτροπή του περιοδικού Μετάλογος, καθώς και σε πλήθος επιστημονικών συναντήσεων και συνεδρίων.

Φανή Τριανταφύλλου

Ψυχίατρος και Ψυχοθεραπεύτρια

Η Φανή Τριανταφύλλου είναι ψυχίατρος και ψυχοθεραπεύτρια. Ειδικεύθηκε στη νευρολογία-ψυχιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και στην ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία στην British Association of Psychotherapists και στο Tavistock Centre του Λονδίνου. Αρχικά, εργάστηκε σε ψυχιατρικά νοσοκομεία του Λονδίνου και αργότερα στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ). Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του ΨΝΘ, διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ίδρυση του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Δυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης - γνωστού για την εισαγωγή και εφαρμογή της συστημικής προσέγγισης στην πρωτοβάθμια ψυχική υγιεινή στον δημόσιο τομέα. Μέσω της λειτουργίας του ΚΨΥ Δυτικού Τομέα είχε την ευκαιρία τακτικής συνεργασίας με ξεχωριστές προσωπικότητες της συστημικής διεθνούς κοινότητας, όπως με τον Gianfranco Cecchin, τη Lynn Hoffman και την Harlene Anderson. Υπήρξε διευθύντρια του ΚΨΥ ΔΤΘ επί 23 χρόνια, απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε. Είναι ιδρυτικό μέλος της Συστημικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, καθώς και της Βορειοελλαδικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του συστημικού περιοδικού Μετάλογος, ενώ ασχολείται και με την κατασκευή «εκπαιδευτικών» βίντεο, συνδυάζοντας τέχνη και επιστήμη, φιλοσοφία και ψυχανάλυση, με έμφαση στη συστημική σκέψη και πρακτική.

Αντρέας Τσονίδης

Ψυχολόγος και οικογενειακός θεραπευτής

Ο Ανδρέας Τσονίδης είναι ψυχολόγος και οικογενειακός θεραπευτής. Σπούδασε σε μεταπτυχιακό επίπεδο κλινική/κοινωνική ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συμβουλευτική ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου. Εκπαιδεύτηκε στη συστημική οικογενειακή θεραπεία στο Κέντρο Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας Θεσσαλονίκης ενώ έχει ολοκληρώσει και την ειδίκευσή του ως συστημικός επόπτης. Εργάστηκε από το 1996 σε διάφορα συμβουλευτικά κέντρα και φορείς ψυχικής υγείας (μεταξύ άλλων, στα πεδία της κοινωνικής επανένταξης, της ενδοοικογενειακής βίας και της σωματικής ασθένειας) τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα. Επίσης, συμμετείχε σε πολλά ερευνητικά προγράμματα με ειδίκευση σε μεθόδους ποιοτικής έρευνας. Από το 2000 ασκεί και ιδιωτικά το επάγγελμα του ψυχολόγου. Έχει δημοσιεύσει και ανακοινώσει τη δουλειά του σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει μεταφράσει αρκετά βιβλία ψυχολογίας στα ελληνικά. Παράλληλα με το κλινικό του έργο, διδάσκει καλλιτεχνική φωτογραφία και ασχολείται ιδιαίτερα με τη χρήση του φωτογραφικού μέσου σε διαδικασίες προσωπικής ανάπτυξης. Διετέλεσε μέλος του ΔΣ της Συστημικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος για 2 συναπτές θητείες.

Εξωτερικοί Συνεργάτες

Σύλβια Αραπίδου

Ψυχολόγος, Οικογενειακή Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια

Η Σύλβια Αραπίδου είναι Ψυχολόγος και Οικογενειακή Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια. Σπούδασε Ψυχολογία και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές M.A) στην ψυχολογία Παιδιών και Εφήβων στο Brunel University στην Αγγλία. Συνέχισε με τετραετή κλινική εκπαίδευση και εξειδίκευση στην Οικογενειακή Συστημική Ψυχοθεραπεία στο Ινστιτούτο Συστημικής Προσέγγισης και Οικογενειακής Θεραπείας καθώς και με ετήσια εκπαίδευση και κλινική πρακτική στην Οικογενειακή Συστημική Ψυχοθεραπεία στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Δυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης. Στην πορεία συνέχισε με εκπαίδευση στην Τραυματοθεραπεία με τις μεθόδους EMDR (Ινστιτούτο Τραυματοθεραπείας), CRM, See Far CBT & TIR. Από το 2002 εργάζεται ως ψυχοθεραπεύτρια ενηλίκων, οικογένειας, ζεύγους, παιδιών στον δημόσιο (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ψυχοκοινωνικά πλαίσια) και στον ιδιωτικό τομέα καθώς από το 2010 διατηρεί το προσωπικό της γραφείο. Παράλληλα, έχει εργαστεί ως εκπαιδεύτρια ενηλίκων στην ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το University of East London. Στον χώρο αυτό ήταν υπεύθυνη της δημιουργίας του Συμβουλευτικού Κέντρου Φοιτητών.
Ασχολείται ενεργά με την καλλιτεχνική φωτογραφία, την οποία χρησιμοποιεί και θεραπευτικά στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία.
Είναι μέλος της ΣΕΒΕ, έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε ημερίδες της και με άρθρα στο περιοδικό Μετάλογος.

Γιώργος Πολυμέρου

Ψυχολόγος και οικογενειακός θεραπευτής

Ο Γιώργος Πολυμέρου είναι ψυχολόγος, συστημικός-οικογενειακός θεραπευτής και επόπτης. Σπούδασε ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Συμβουλευτική Παιδιών και Εφήβων (MA) στο University of Nottingham. Εκπαιδεύτηκε στη συστημική και οικογενειακή ψυχοθεραπεία στο Ινστιτούτο Συστημικής Σκέψης και Ψυχοθεραπείας. Στη συνέχεια εκπαιδεύτηκε στη Φινλανδία ως επόπτης στον Ανοιχτό Διάλογο και τις διαλογικές προσεγγίσεις από τον Jaakko Seikkula και την ομάδα του σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Jyväskylä.
Έχει εργαστεί σε τοπικές και διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις δουλεύοντας κυρίως με ασυνόδευτους ανήλικους και ομάδες αντρών προσφύγων. Επίσης, έχει εργαστεί ως ψυχολόγος στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Από το 2019 διατηρεί ιδιωτικό γραφείο και εργάζεται ως εξωτερικός συνεργάτης στο Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο.

Υπεύθυνη Διαχείρισης Συμβουλευτικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων

Φιλιώ Σεκέρη

Ψυχολόγος και οικογενειακή θεραπεύτρια

Η Φιλιώ Σεκέρη είναι ψυχολόγος και οικογενειακή θεραπεύτρια. Σπούδασε ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ειδικεύτηκε στη συστημική οικογενειακή ψυχοθεραπεία στο Ινστιτούτο Συστημικής Σκέψης & Ψυχοθεραπείας. Έχει ασχοληθεί με ομάδες παιδιών και εκπαιδευτικών, στα πλαίσια της συνεργασίας της με το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών «Ελπίδα». Έχει συνεργαστεί με το Ιατροπαιδαγωγικό τμήμα του ΕΚΕΨΥΕ, όπου ασχολήθηκε με τη μαθησιακή αξιολόγηση παιδιών & εφήβων, τη ψυχολογική παρακολούθηση και υποστήριξη παιδιών & εφήβων, τη συμβουλευτική γονέων καθώς και τη συστημική θεραπεία οικογενειών. Το ενδιαφέρον της για τα ανθρώπινα δικαιώματα την ώθησε να γίνει ενεργό μέλος του Παρατηρητηρίου για τα Δικαιώματα στο Χώρο της Ψυχικής Υγείας για αρκετά χρόνια, μέσω του οποίου είχε τη δυνατότητα να συνεργαστεί με διάφορες δομές, συλλογικότητες, συγγενείς ατόμων με ψυχιατρική εμπειρία καθώς και άμεσα ενδιαφερόμενους. Είναι μέλος της Συστημικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος και από το 2016 έως σήμερα είναι Υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Κέντρου Φοιτητών του Μητροπολιτικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης.